Kattekwaad ploeg

De radio bestaat vandaag 100 jaar. Vijftien van die honderd heeft bij Radio 1 een lang Kattekwaad-feest geduurd. Ik neem je even mee naar het begin, eind 1980, begin ’81. Toen dat jaar op (toen nog) BRT1 radio het programma ‘Van Kattekwaad tot erger’ van start ging, moest het vernieuwing brengen in de kinderprogrammering. Anderhalf decennium later, bij het afsluiten eind 1994, was ‘Kattekwaad’ een van de vaste waarden van het ondertussen vernieuwde Radio 1 en boeide het naast ontelbare kinderen ook zeer veel volwassenen.

‘Kattekwaad’ (gaandeweg was de titel ingekort) was een kinderprogramma dat zich richtte tot kinderen van 9 tot 13 jaar. ‘Van Kattekwaad tot erger’ was echter van start gegaan als het wekelijks uitzendblok van de jeugd, met als opdracht in één programma kleuters, kinderen en jongeren tot 18 jaar te verzoenen. Een hopeloze opdracht leek het, en toch hebben we die vijf jaar lang met plezier vervuld. De oplossing bestond in het afbakenen van de leeftijdsgroepen: eerst een verhaaltje of babbel met kleuters (een kleutereiland met veel liefde bewoond door Geert Segers), dan het hoofdblok voor kinderen en het laatste halfuur een met rockmuziek, cultuur en gesprekken gelardeerd magazine voor vijftienplussers. Een van de succesrubrieken  in 15+ was ‘Caramba’, een muziekspecial van Guy Mortier. Later zou hij zijn rockbijdrage ook nog ‘De broer van Ronals Reagan show’ noemen, en ‘De goed dat u hem niet hoeft te zien show’.

Scan10073

Uiteindelijk werd toch geopteerd voor een apart jongerenmagazine, ‘Imago’, en is ‘Kattekwaad’ een zuiver kinderprogramma geworden, elke woensdag na het nieuws van 13u.

Ik weet niet of ‘Van Kattekwaad al onmiddellijk een revolutie betekend heeft in de kinderprogrammering. We zijn heel voorzichtig van start gegaan. ‘Het Twinkeluur’ dat aan ‘Kattekwaad’ vooraf ging (en waarvoor kinderen briefjes schreven naar ‘Het Winkeluur’) bestond al heel lang en was een programma met een heel andere tijdgeest. Lieve Van Brabant en ik waren al op kousenvoeten begonnen dit prgramma wat moderner te maken om de grondslag te leggen voor een nieuw kinderblok, maar we beseften dat we een nieuw luisterpubliek zouden moeten opbouwen zonder het oude te zeer af te stoten. Met de nieuwe programma hadden we gekozen voor een eigen identiteit en een directere aanpak, met aandacht voor alle facetten die kinderen aanbelangen. Live uitzenden is van bij het begin de keuze geweest, de electriciteit van het moment mocht knetteren. Behalve bij onze collega’s van Radio 2 ‘Er komt geluid uit het behang’ was er bij de radio nog geen ervaring met live werken met kinderen. We begonnen met korte themagesprekken, maar die werden al snel uitgebreid. Toen we het gevoel hadden dat het lekker liep, begonnen we live telefoons van kinderen de ether in te gooien, zodat we hen ook thuis konden betrekken bij het studiogesprek. Dat is nu allemaal gewoon op de radio, maar toen was dat nog een wreed experiment!

Meer radiofragmenten op http://tijdlijn.100jaarradio.be/#/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

, ,