Kattekwaad heeft de kinderen altijd zoveel mogelijk live betrokken bij het programma. Zo konden ze tijdens de themagesprekken altijd bellen om hun mening te geven. Die telefoontjes trokken het gesprek vaak open en brachten nieuwe invalshoeken. Ze maakten het programma ook extra levendig. Hierdoor kregen de luisteraartjes het gevoel dat zij konden participeren als ze wilden, dat het ‘hier en nu’ gebeurde. De kinderen werden ook uitgenodigd voor een kort gesprekje als ze iets organiseerden, een oproep wilden doen voor het een of ander, een heel bijzondere verzameling hadden (in de studio lagen op een keer stapels plakboeken vol WC-papier in alle geuren en kleuren) of iets speciaals hadden gemaakt of gedaan. Zo is bijvoorbeeld de jonge Sven Ornelis in Kattekwaad aan zijn radiocarrière begonnen, met een eigen dichtbundel en een brief aan Gorbatsjov.

Scan10132

Er waren ook telefoonspelletjes, als daar zijn: zingen met de familie in het achtergrondkoor, spelen op zelfgemaakte instrumenten, geluiden nabootsen met in huis gevonden attributen, het aanvullen van een afgebroken liedje, en… het Moeilijke Woordenmoment! Bij dit spelletje moet ik even stilstaan, want het was een geval apart. Op een bepaald moment kwamen mij bij toeval enkele tongtreiteraars door de hersenpan rollen, in de trant van “De kat krabt de krollen van de trap” en “De koetsier poetst zijn postkoets”, net toen er gedacht werd aan een nieuw spelletje. Toen kreeg ik het idee om aan de kinderen thuis te vragen zelf dergelijke onuitspreekbare zinnen te maken en ze ons op te sturen.

5

Wekelijks werd er een zinnetje uitgekozen, wat vereenvoudigd of juist moeilijker gemaakt, en als opgave terug naar het thuisfront geslingerd. Het thuisfront, zijnde de hele horde kinderen die met pen en papier in de hand bij de telefoon klaar stonden om de eerste te zijn. Tien keer snel binnen de halve minuut en zonder fouten, zo moest het zinnetje gezegd worden door de kandidaten aan de telefoon. Een ware overrompeling is het geworden.

6

Het MoeilijkeWoordenmoment is een eigen leven gaan leiden op verjaardagsfeesten en in de lessen Nederlands. Er werd een boekje uitgegeven met de 50 beste. De leukste vond ik – en die moet je echt eens uitproberen – “Ik Jacky X en ons Nikske mixen whiskey met de whiskeymixer”. Toen wij het na enkele jaren hebben afgevoerd omdat we het zelf eerlijk gezegd beu waren, is het op algemeen verzoek enkele maanden later weer tot het programma gaan behoren. Er kwam zelfs een Moeilijke Woordenmomenten lied: Het Moeilijke Woordenmoment Niet verboden om hard mee te zingen!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

,