30 april 2014

Beer in de weer

Ik vertelde gisteren dat mijn favoriete lied van Jan De Smet het enige echte Kattekwaad-lied is. Maar eigenlijk is er nog een ander, dat daar dicht in de buurt komt en dat ook op de Katte-kattekwaad CD staat (die overigens tot mijn grote vreugde nog steeds te verkrijgen is op iTunes). Maar bij dit “Beer in de weer” nummer moet nog wat uitleg.
In 1989 is in “Kattekwaad” de succesvolle rubriek “Hallo met de zoo” ontstaan. Het idee kwam van producer Doris Offermans, die al langer vond dat we een vast dierenblokje moesten hebben in ons beestige kinderprogramma. In de zoo viel er veel informatie te halen, denk maar aan al die verschillende staarten en poten en ogen. Toen Doris contact nam met de Zoo van Antwerpen, maakte zij kennis met Magda De Groeve, die toen hoofd van de educatieve dienst was. Die wist toen nog niet dat zij een half jaar later beroemd zou zijn als ‘Magda van de Zoo’ en ook zo zou worden aangesproken door de vele kinderen die haar schreven of telefoneerden. Daar zijn ze de eerste keer in de telefooncentrale van de dierentuin ook even van geschrokken.

Over telefooncentrales gesproken, ik vond dat het kenwijsje van deze bijzondere rubriek een gekke bedoening moest worden. Waarom de telefoon in de zoo niet laten opnemen door een beer of een papegaai? We hadden natuurlijk veel meer dierengeluiden nodig, kriskras door elkaar. Het zou nog leuker zijn, dachten we, als we die dierengeluiden in plaats van ze uit het rijke klankarchief van de BRTN te halen, zouden laten nabootsen door kinderen.Daar gingen we voor. Een van de volgende weken liep de grote luisterspelstudio vol met kinderen die op onze oproep gereageerd hadden, en met persmensen die kwamen luisteren.

We kwamen zelfs op de televisie met ons dierenorkest. Er waren varkens bij (het waren ook allemaal varkens natuurlijk), honden, cavia’s, een kip en een olifant, een leeuw en een ezel. Zo stonden ze allemaal voor mij te toeteren, te knorren en te balken. Ik dirigeerde de hele bende, want het resultaat moest lijken op “Ik zag twee beren”. Stemmenimitator Steven Duyver was aangezocht om de tekst “Hallo met de zoo” op zijn beers en zijn papegaais te zeggen. Het was inderdaad soms een dierentuin bij ons in de studio. Nadien hebben we in de zoo zelf nog een oppasserskoor (met de echte dierenverzorgers) opgericht, maar daarover later meer.

Een van de kinderen van toen, VRT-eindredacteur Francis Van Assche, die als student een thesis maakte over “Kattekwaad”, schreef me in die periode: “Ik ben bij jullie begonnen als kip en geëindigd als een ezel”. Drie jaar eerder waren we blijkbaar al eens op zoek geweest naar kinderen die grappige dierengeluiden konden nabootsen en hij had de kippen van zijn buurman nagekakeld. Na heel wat interessantere bijdragen had hij dus zichzelf laten uitnodigen om in ons Groot Kinder-Dierengeluidenkoor IA te komen roepen. “De evolutie van kip tot ezel heeft dus drie jaar geduurd”, aldus Francis.

Toen we aan de Katte-Kattekwaad-CD werkten en aan bekende zangers en muzikanten als Kris Wauters, Urbanus, Johan Verminnen en Hugo Matthysen vroegen om een nummer te schrijven, liet Jan De Smet zich inspireren door “Hallo met de zoo” en ons kinderbeestenkoor. Het resultaat is deze “Beer in de weer”:https://soundcloud.com/kathy-lindekens/08-beer-in-de-weermoose-on-the-loose

Scan10120

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

, , , , , , ,