De lente loopt op snelle benen, en wat normaal in mei-juni bloeit staat al in de knop. Ik zag in de tuin de witte schermen van de vlier al oplichten. Dat doet me er aan denken dat twee jonge collega’s maanden geleden het recept vroegen van mijn vlierbloesemlimonadesiroop.Ik heb dat recept uit een geweldig boek van Jelena De Belder zaliger (de stichteres van het Arboretum in Kalmthout) en groenjournaliste Elisabeth de Lestrieux: “De smaak van bloemen”. Ik kook namelijk heel graag met bloemen, en dat is zo’n beetje mijn bijbel op dat vlak.

vlier

Nog even wachten met plukken tot de vlierschermen goed beladen zijn met stuifmeel, maar dan kun je naar hartenlust plukken. Let er wel op dat er geen bladluizen op zitten, die wil je niet mee in je mand. Je plukt een mand vol, haalt de dikkere stelen eraf en stopt de bloempjes in een glazen literfles met brede opening.Goed aanduwen en tot boven vullen. Laat de fles met bloempjes vol water lopen (tot boven de bloempjes anders worden ze bruin) en sluit goed af. Zet de fles 24u op de vensterbank in de zon. Filter het vocht boven een kom en druk daarbij de bloemenpulp goed uit, zodat al het aroma van de bloempjes in de vloeistof komt.
Voeg per liter vocht 1 1/4kg suiker toe en 20g citroenzuur of vitamine c. Goed roeren zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn en in kleinere stopflessen gieten. Zet die drie dagen in de zon en draai ze af en toe om en om, zodat de suiker goed oplost.

Dit is een zware siroop. Voor een liter vlierbloemlimonade heb je dus niet zoveel nodig. Giet een centimeter vlierbloemsiroop in een schenkkan en vul die tot boven met water. Je kan ook een beetje in een glas gieten en aanvullen met (spuit)water, witte wijn of cava. Een vleugje vlierbloemsiroop is ook lekker in een zomervinaigrette.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

,