10 mei 2014

Urban rules!

De grote zaal van theaterhuis HETPALEIS zat afgeladen vol gisterenavond voor de viering van 5 jaar Let’s Go Urban. Een gezellige drukte, want vrienden, ouders en grootouders van kinderen die in de organisatie van Sihame El Kaouakibi hebben leren dansen, waren in groten getale op de benefiet afgekomen. Het programma bood een showcase van 5 jaar timmeren aan de weg van urban dance. Verschillende stijlen – popping, waacking, locking om er maar enkele te noemen – en heel veel jong talent op het podium.

LGU 5 jaar 1

Achteraan op de trap gezeten (er waren meer kaartjes verkocht dan er stoelen waren) heb ik genoten van het enthousiasme van al die jongeren die het beste van zichzelf aan het geven waren, van de kleinste dansertjes tot de indrukwekkende moves van de coaches zelf. Leuke muziek ook. De koning te rijk waren de gouden stemmetjes van een urban choir dat ‘Royals’ zong. Tijdens de pauze verplaatste alles zich van het strakke podium naar de grote informele inkomhal, en daar werd het nog interessanter. Meteen vormde zich een kring en begon de dampende battle, waar ik zo van kan genieten op urban events.

LGU 5 jaar 2

Kijkend naar die vrolijke ambiance dacht ik aan de eerste keer dat ik met Let’s Go Urban in aanraking kwam. Een jaar of vier geleden was ik op prospectie naar Blok- Bloc getrokken, een kinder- en jongerenkunstfestival aan de beruchte Chicago-blok op Antwerpen Linkeroever. Bij zo’n gelegenheden kom ik altijd nieuw talent op het spoor, en ik geniet daar geweldig van. Geprikkeld door de aankondiging dat ik een echte urban dance battle te zien ging krijgen, daalde ik toen af in de ondergrondse garage van dat immense sociale appartementsgebouw dat al zoveel media in beroering heeft gebracht. Ik wist niet wat ik hoorde en zag. Rauwe pompende beats, een stoer uitziende jury en een kring waarin iedereen zich verdrong om de deelnemers aan de battle bezig te zien. Vanaf het eerste moment leefde je mee met de ambiance en werd je opgenomen in die kolkende samenzwering. Twee dansers namen het telkens tegen elkaar op, improviseerden, daagden elkaar uit en zochten naar steun van het uitzinnige publiek. Tussen twee battles door zag ik een donker meisje van een jaar of acht de dansvloer innemen. Uitdagend en breed lachend begon zij aan de meest hartverwarmende urban dance die ik ooit heb gezien. Ik was helemaal verkocht. Wie zat hierachter? Dat wilde ik weten. “Sihame”, zegden enkele jongeren mij, “we noemen haar onze ‘directrice’. Op het podium bij de dj stond inderdaad een elegante jonge vrouw in maatpak. Ik sprak haar aan en kwam te weten dat ze zelf nog studente was en vanuit de buik dit project had opgestart omdat ze als danser zelf tegen een gebrek aan mogelijkheden was opgebotst. Met middelen van de stad Antwerpen was ze haar eerste dansschooltje begonnen, en ondertussen werd haar urban dance op acht plaatsen in de stad aangeleerd en beoefend. Honderden kinderen en jongeren maakten daar gebruik van. Dat zijn er ondertussen met gemak enkele duizenden geworden.

Sinds die zonovergoten middag ben ik Sihame en haar beweging op de voet blijven volgen. Haar enthousiasme knoopte aan bij mijn enthousiasme en geloof in alle jongeren die een talent hebben, alle jongeren dus. Ik voelde dat we op dat vlak geestesgenoten waren en heb haar dan ook in contact gebracht met verschillende mensen en bedrijven uit mijn netwerk, die ondertussen ook tot haar netwerk behoren. De voorbije jaren heb ik overigens in verschillende steden dynamische en creatieve jongeren ontmoet die met urban culture bezig zijn. Overal zijn er kleine en grote maar steeds zinderende biotopen waarin jongeren verenigd zijn rond dance, slam poetry, hiphop en beats. Mijn droom is dat al die eilandjes op een dag stevig met elkaar verbonden raken en dat heel die urban cultuur echt gaat doorbreken in ons land. MNM kan daarbij met UrbaNice een belangrijke katalysator zijn.

LGU 5 jaar 3

Een leuk moment gisterenavond was het einde van de show, waar na het zingen van ‘Happy’ en aangemoedigd door mijn jonge vriend Sami ‘Biest’ Abdou, alle kleine en grote dansers en Sihame met haar team nog eens op het podium kwamen. Hun enthousiasme kon niet stuk. Op naar de volgende vijf jaar! #believe

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

, ,