Het was me het weekend van de verjaardagen wel. Vrijdag 5 jaar Let’s Go Urban, en op hetzelfde moment begon in Turnhout de viering van 15 jaar Kunstbende, die tot zondagavond door zou gaan. Kunstbende is een project dat eigenlijk al in 1991 in Nederland door het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur werd opgestart, samen met o.a. saxofoniste Candy Dulfer en politicus André Van der Louw. Acht jaar later tekenden de Vlaamse provincies en de Vlaamse gemeenschapscommissie (Brussel) voor een Vlaamse Kunstbende. De landelijke coördinator van het project werd Villanella, het kunstenhuis voor kinderen en jongeren dat nu nog altijd Kunstbende organiseert. Het concept is geniaal: jongeren tussen 13 en 19 jaar met talent op het vlak van muziek, dans, performance, tekst, video, mode etc. gaan lokaal met elkaar in competitie. De besten in elke categorie ontmoeten elkaar in een landelijke finale. Zij delen hun ervaringen, volgen samen workshops en vormen zo een kleine gemeenschap. Zij genieten en leren van elkaar.

DSC_0727                                                                                                                                 Fragiel (Ayla Castelein)

Zondag werd de 15e finale van Kunstbende weer één groot feest. Een beetje frustrerend voor een externe bezoeker als ik, want je moet telkens kiezen: ga ik voor de mode of de dans, voor de performance of de muziek? Maar ik geniet telkens van de optredens en het beeldend werk van deze jonge talenten. Het is zoals presentator Kobe Ilsen bij de uitreiking zei: dit zijn de schrijvers, muzikanten, dansers, modeontwerpers, filmmakers en beeldende kunstenaars van morgen. Het is goed dat door dit project hun kunnen nu al aan de oppervlakte komt. Mijn eigen ervaringen met ons VRT-project De Overname, waar in 2008 jongeren tussen 14 en 18 hun eigen televisie en radio mochten maken, leert me dat toen bewuste studiekeuzes voor later gemaakt zijn. De eerste Overnemers studeren nu af als filmregisseur, televisie- of radiomaker, opnameleider,… En hun passie is groot.

De eminente jury van Kunstbende heeft haar winnaars bekend gemaakt, maar voor mij zijn het allemaal winnaars. Ze hebben dat goed gedaan.Toch had ik zelf ook enkele favorieten: Lore Mechelaere bijvoorbeeld, die met Instructor een grappige performance neerzette, waarin ze de instructies voor dummies volgde die uit een luidspreker kwamen. Roos met haar tongtreitertekst Rabarber Barbara, en Emma Verlinden, die mij aan haar piano aan Nele uit ‘Iedereen Beroemd’ deed denken. Verbazend waren ook de twee vrienden Seppe en Glenn, die zichzelf insmeerden met haargel en hun lijf vol veren plakten om met een furbie op de foto te gaan, wat een aandoenlijk schouwspel opleverde (en een heleboel werk voor de toneelmeesters).

Kunstbende 14 Seppe en Glenn

In de categorie Beeldend was ik helemaal weg van de immense en originele pentekening van LINES What I see when I close my eyes (waar ik hieronder enkele intrigerende details van heb weergegeven)

DSC_0742 DSC_0743 DSC_0711

De categorie Foto vond ik super dit jaar. Enkele voorbeelden:

DSC_0721DSC_0723   Boek in beeld (Lotte Verheyden)

  DSC_0738  DSC_0737 Nieuwe vormen van connecties (Tiene Carlier)

DSC_0703                                                                                                                    Unfinished (Louize)

The world in a city (Lukas Van Oudenhove)  DSC_0732

Ook in de categorie Film zat nogal wat jong talent. Ik heb o.a. zeer genoten van de introspectieve film van Dario Clinckspoor: King of the rats 

En nog eentje om af te sluiten: de 10″ durende animatiefilm De dagelijkse sleur van meneer Van Der Craene van Productiehuis (sic) Warme Rek: https://www.youtube.com/watch?v=v7pd9h0PxNg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

,