Dit vind ik de mooiste verjaardag van allemaal. Op 14 mei 1989, vandaag precies 25 jaar geleden, werd op de BRTN de allereerste slotshow uitgezonden van Kom op tegen Kanker, na een campagne van twee weken die in heel Vlaanderen het taboe rond die slepende ziekte had getorpedeerd. Twee weken waarin ik van de grootste stad naar het kleinste dorp was getrokken om met duizenden vrijwilligers stickers,T-shirts en badges te verkopen, in de strijd tegen kanker.

KOTK 1989 logoEen klein jaar eerder was het allemaal begonnen, toen ik te gast was bij radiocollega Ro Burms in zijn programmarubriek Hartenwensen van bekende mensen. De onmacht die ik voelde door het recente overlijden van mijn beide ouders aan kanker, wou ik omzetten in kracht. Ik wou ook iets kunnen betekenen voor al diegenen, kinderen in het bijzonder, die nog vochten tegen deze verschrikkelijke ziekte. Op mijn oproep om een benefiet te organiseren kwam veel reactie. Collega’s als Walter Capiau, Erik Strieleman en Elma Dalhuyzen (Tante Kaat) van Radio 2 Antwerpen reageerden meteen, maar bijvoorbeeld ook muzikanten als Walter Boeykens en Robert Groslot. Hartverwarmend vond ik bijvoorbeeld de telefoon van Liliane Beckwée, leerkracht aan het Funck Instituut in Brussel, die met haar leerlingen ons hele secretariaat wou verzorgen. Ook mijn oudere zus Gerda,  en Annemarie Peeters van het Belgisch Werk tegen Kanker stapten mee in het verhaal. Met een twintigtal vrijwilligers zijn we in juli 1988 van start gegaan.

KOTK 1989 Walter Capiau en Ro Burms

Wat oorspronkelijk als eenmalig benefietconcert was gezien, werd een hele beweging. Zowat al mijn collega’s uit de radio-, TV- en muziekwereld stonden klaar om mee te doen. Een gerenommeerd reclamebureau wou gratis onze campagne uittekenen. Bruno Vanspauwen en Gerard Govaerts hebben toen de basis gelegd met hun slogan Kom op tegen kanker en het in het oog springende zwartwitte logo. Bea Vandermaat, Johan Verminnen en Will Tura lieten zich fotograferen om die slogan uit te dragen op grote straatreclameborden en advertenties in alle kranten en weekbladen. We vonden in de Kredietbank een sponsor die de affichecampagne en het promotiemateriaal wou financieren. In de BRTN begon ik een kruistocht om onze slotshow – van wat toen al een hele onderneming zou worden – live uit te zenden op TV. Via onze topvrijwilligers van het eerste uur – en die kleine groep pioniers wil ik vandaag graag symbolisch in de bloemen zetten – konden we in elke provincie een vrijwilligerskern uit de grond stampen. Ons grote vuur werd zo vermenigvuldigd naar heel Vlaanderen. Op 1 mei 1989 ging de eerste Kom op tegen Kanker-actie van start. Ze zou twee weken duren. In die twee weken werd geschiedenis geschreven.

KOTK 1989 Lutgart Simoens

Vlaanderen kende niet, zoals Nederland, een traditie van grote benefietacties op televisie. Ooit was er wel de Boemerang-actie geweest, maar de vonk die Kom op tegen Kanker deed ontstaan, was nieuw. Meer nog dan het inzamelen van veel geld hebben we toen het harde taboe doorbroken dat rond kanker heerste. Patiënten durfden over hun ziekte praten, ouders van overleden kinderen kwamen voor het eerst weer buiten en sloten zich aan. “Ik kom op tegen kanker” was de meest gehoorde uitdrukking en er was een nooit geziene verbondenheid met wie de ziekte getroffen had. Iedereen had immers in zijn familie of vriendenkring wel iemand die vocht, genezen was of de strijd verloren had.

KOTK 1989 Toots KOTK 1989 Bea en Boogie Boy

Na twee intens vermoeiende maar ook plezante weken was er dan op 14 mei de grote slotshow op televisie. In de grote inkomhal van de Koningin Elisabethzaal was een telefooncentrale opgesteld, waar de provincies tegen elkaar in competitie gingen om het meeste geld binnen te brengen. Op het podium stond zowat heel muzikaal Vlaanderen, van The Scabs tot Will Tura, van Urbanus tot Toots Thielemans, en zelfs songfestivalwinnaar Johny Logan was speciaal naar België gekomen. Allemaal waren ze daar om het statement “Ik kom op tegen kanker” uit te dragen. Samen met co-presentatoren Walter Capiau, Lutgart Simoens, Betty Mellaerts en William Van Laeken begon ik aan een marathon die meer dan vijf uur zou duren. De improvisatie op die avond zou nu niet meer kunnen. Walter begon spontaan zijn das per opbod te verkopen, en we deden allemaal mee met een of ander kledingstuk. Het programma duurde veel langer dan voorzien, wegens het enthousiasme van iedereen en het verrassingsbezoek van heel wat bekende mensen, die er gewoon op afkwamen en mee wilden doen. Ons lijflied was Stand by me van Ben E. King. Ik moest dat zingen net voor de aftiteling, maar ik stond bijna niet meer op mijn benen van vermoeidheid. De andere presentatoren en zangers deden mee. Na afloop stonden we in de coulissen elkaar allemaal te omhelzen, zoveel positieve energie hadden we geen van allen in jaren gevoeld.

KOTK 1989 Kathy60 miljoen Belgische frank. Dat stond op de teller die avond, een gigantisch succes. Maar Vlaanderen was pas in gang geschoten, zo bleek. Overal ontstonden nieuwe acties en het vuur werd van mens tot mens, van organisatie tot organisatie, doorgegeven. Aan het eind van dat eerste Kom op tegen Kanker-jaar was er nog spontaan 40 miljoen frank bijgekomen en we sloten dus af op 100 miljoen. Overdonderd door zoveel reacties, hebben we beslist om een vzw Kom op tegen Kanker op te richten en een tweejaarlijkse actie te blijven organiseren. Die vzw is samengesmolten met de Vlaamse Liga tegen Kanker, en de rest van het verhaal ken je wel. Kom op tegen Kanker is een begrip in Vlaanderen. Dankzij die twintig pioniers van het eerste uur, en dankzij de niet aflatende inspanningen van duizenden vrijwilligers, die het vuur nog steeds brandende houden.

KOTK 1989 Cloë

Aan één meisje zou ik vandaag bijzonder eer willen betuigen: Cloë Burgelman. Ze was vier jaar en het prachtige krachtige symbool van onze eerste Kom op tegen Kanker-slotshow. Ik had haar maanden eerder ontmoet voor een radioreportage die ik voor ‘Kattekwaad’ gemaakt had in het kinderkankercentrum van Gent. Sindsdien waren zij en ik met elkaar verbonden. Een week na onze slotshow heb ik mee haar vijfde verjaardag gevierd. Het zou mijn laatste ontmoeting met haar worden, op 16 juni is zij gestorven. Cloë zou nu 30 worden, een van de bijzonderste mensen die ik ooit heb ontmoet. Voor haar heb ik tijdens de tweede Kom op tegen kanker-actie dit liedje gezongen: https://soundcloud.com/#kathy-lindekens/14-cloe

Meer radiofragmenten op http://tijdlijn.100jaarradio.be/#/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,