Deze week was ik mediawatcher op Apestaartjaren, een conferentie over internetgebruik van jongeren. Ik mocht aan het eind van de dag reflecteren op het Apestaartjaren-onderzoek en op allerlei interessante dingen die ik in de workshops ben tegengekomen. Toen ik de vraag kreeg, vond ik dat wel grappig. Ik mag dan wel beslagen op het ijs komen als de jongerenadviseur van de VRT, maar zelf ben ik qua leeftijd ver verwijderd van de generaties X of Y. Ik ben van de generatie van de Panini prentjes (die zijn gelukkig weer helemaal terug). Ik ben van een generatie die brieven schreef, met de hand of op zo’n zware tikmachine met hamertjes, waar je een blad papier in moest rollen en bij elke nieuwe regel met een hendel de rol moest terugduwen naar de kantlijn (f*cking weird als je dat nu vertelt). Toen ik halverwege de jaren 90 (zo’n 20 jaar geleden) wegging bij de BRTN had ik net de komst van de eerste grote zware computers meegemaakt. Toen ik in 2003 terugging naar de VRT was alles, maar dan ook alles, gedigitaliseerd.

schrijfmachine

Ik ben van een generatie die zijn groot nieuws en kleine nieuwsjes moest bijhouden tot er ergens een vaste telefoon in zicht was. Als jonge student bracht ik in onze woonkamer uren aan de telefoon door met mijn vriendinnen, tot dat op de zenuwen van mijn en hun moeders begon te werken. Toen ik een autootje had reed ik overal verkeerd omdat – vrouwen hebben dat – mijn oriëntatievermogen in lichtjaren moest onderdoen voor dat van de gemiddelde GPS. Nu zou ik geen dag zonder kunnen, en ik vraag mij ook af hoe we dat vroeger toch deden, zo zonder smartphone. Want ook ik zit de hele dag, 7 op 7, op de digitale snelweg. Te sms’en, te chatten, te delen, op te zoeken, te bloggen, te liken, en noem maar op. Surfend op het internet komt er een oceaan aan informatie op je af, en je hebt maar een klein bootje om die te bevaren. Je kan niet alles tegelijk te weten komen, en er is onnoemelijk veel dat je gaat missen op je zoektocht. Maar het goede nieuws is: je kunt die informatie clusteren, of anderen kunnen dat voor je doen. En: het is een ware schattenjacht. Je vindt altijd dingen die je niet kende, niet wist. Je ontdekt mensen met talent, veel talent, die allemaal met kleine bootjes op die oceaan zitten en zo de wereld trachten te veroveren. Lekker spannend!facebook-2

Hoe gaan de Vlaamse jongeren met media om? Dat heeft Apestaartjaren uitgezocht. Zo logt 86% van de jongeren tot 18 jaar dagelijks in op facebook. Om een status te delen of te bekijken, maar blijkbaar meer en meer om met elkaar 1 op 1 te communiceren via berichtjes. Het delen van YouTube filmpjes is ook een geliefde vorm van communiceren, erbij horen. Kinderen hebben Ketnet op nummer 1 staan. Dat is zeer fijn, want dat wil zeggen dat de inspanningen van VRT om een veilig netwerk te maken op maat van kinderen, heeft geloond. Twitter is toch nog voornamelijk een netwerk voor 20ers en 30ers die informatie willen volgen en zich willen laten opmerken in een andere context. Het is minder friendly en zakelijker in gebruik. Maar jongeren zitten ook wel wat met vrienden op Twitter.

twitter

Grappig: jongeren schrijven 0,58 mails per dag (naar een leerkracht op school, naar een ouder op het werk?). Toch willen ze het liefst via mail of sms op de hoogte worden gehouden van evenementen, en niet via een facebook event. Dat begrijp ik, want ik zie in mijn agenda ook dagelijks allerlei facebook events opduiken waar ik niks mee heb. Een uitnodiging krijg je graag zo persoonlijk mogelijk: dan pas hoor je er echt bij. In het boek ‘Likeable social media’ van Dave Kerpen leerde ik trouwens dat persoonlijke communicatie vooral belangrijk is op momenten dat je jongeren niet nodig hebt of wil bereiken. Ze moeten weten dat je in hun verhaal geïnteresseerd bent ipv het jouwe aan hen kwijt te willen. Dat impliceert dan wel dat je echt interesse hebt in hun verhaal natuurlijk.

Onderwijs maakt een inhaalbeweging, maar is dat voldoende?

75% van de jongeren vindt dat leerkrachten meer media zouden moeten gebruiken in de les. Daar is wel verbetering op komst, vermoed ik, want jongere leerkrachten brengen hun digitale leefwereld nu al mee in de klas. De eerste digital natives zijn ondertussen afgestudeerd. Ook voor overleg over huiswerk gebruikt 78% vooral facebook, liever dan de leerplatformen die daarvoor gemaakt zijn. In ieder geval is er nog veel werk om het onderwijs van morgen op maat van de jongeren te maken en het te laten aansluiten bij hun leefwereld, die digitaler en digitaler wordt. ICT evangelist Russell Prue weet alvast dat de doorsnee computerklas echt wel verleden tijd is. Hij gaf een geweldig leuke presentatie over de nieuwe devices van morgen en heeft alvast mijn hart gestolen met zijn pleidooi voor internetradio in scholen. Ik volg hem volledig dat radiomaken met de klas gewoon heel leuk is, het samenwerken bevordert, talent naar boven haalt, jongerenthema’s op de agenda zet, en nog zoveel meer.

radio yak yak!

   Opmerkelijk in het onderzoek van Apestaartjaren: 60% vd jongeren volgt nog dagelijks het nieuws via radio en TV én 25% leest papieren kranten. Dat wordt wel aangevuld met nieuws via de sociale media. Op dat vlak is de Start up van de VRT met heel knappe experimenten bezig. Zo hebben enkele jongeren een tijdlang Sambal gemaakt, een magazine met nieuws en lifestyle stukjes http://beta.sambal.be . Enkele andere jongeren werken nog steeds aan een tweede experiment via Twitter, Instagram en Snapchat : Ninja nieuws http://beta.ninjanieuws.be/. Samen met wie er zin in heeft gaan ze eind deze maand brainstormen over nieuwsformats die voor jongeren interessant zijn. Het zal een uitdaging blijven om naast die snelle nieuwsgaring ook diepere inhoud, en duiding van feiten te brengen. Want ook daar is onderzoek naar gedaan: jongeren (allochtone jongeren nog meer) willen antwoorden op hun vragen krijgen en grondiger informatie vinden dan enkel het oppervlakkige. Maar ik vind het boeiend hoe de nieuwe hypes, de nieuwe dragers en pop up communities worden ingezet om jongeren te bedienen in hun honger naar nieuws. Samenwerken met hen om dit te finetunen is dan ook werken aan de toekomst.

  ninja_head             Sambal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

, , , , ,