Wie naar het WK in Brazilië gegaan is, weet dat dit vriendelijke land meer dan een bezoek waard is. Omwille van zijn natuur, zijn cultuur, de aardige bevolking (denk maar aan hoe gisteren na de kleine finale, die Brazilië verloor van Nederland, de Braziliaanse supporters voor Oranje bleven applaudisseren tijdens de huldiging) én omwille van de heel bijzondere plekjes die je er kunt ontdekken.

Kristus in Rio foto (5) Copacabana

Zo verbleven we vorig jaar in november in een bed & breakfast in Rio, bij Claudio en Gabriel. Zij runnen een prachtige B&B in de artistieke en wat hoger gelegen Santa Theresa wijk. Wanneer je door de (altijd gesloten) ijzeren poort aan de straatkant wandelt en de vele steile trappen tussen de terrassen omhoog begint te klimmen, weet je niet wat je ziet. Een romantische oude koloniale villa doemt op, midden in een kleine maar exotisch aangelegde tuin. Boven staan de gastheren je op te wachten met twee lieve honden. Het interieur van de villa is prachtig, met fresco’s en betegelde muren. Op de patio staat nog een overdekt salon, dat beschermt tegen regen en zon, en een klein trapje leidt je naar het hoger gelegen zwembad tussen de bananenbomen, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad en de moderne ‘vingerhoed’ kerk, die ’s avonds met neonlicht groen, rood of paars kleurt.

Casa Geranio zwembad                        Casa Geranio zicht

Claudio en Gabriel zorgen met raad en daad voor een heerlijk verblijf, maar wat mij het meest is bijgebleven is hun elegante breakfast, een van de meest persoonlijke en beste die ik ooit op reis gekregen heb: vers geperst fruitsap (elke dag een andere soort), versgebakken brood, pasteitjes, eieren en zoetigheden, zelfgemaakte confituurtjes, verschillende soorten kaas en charcuterie, versgesneden exotisch fruit, koffie en bijzondere theesoorten. Maar wat me ook in verrukking bracht is de verfijnde manier waarop onze Braziliaanse vrienden de tafel dekten, met zorgvuldig bijeengezocht antiek en zeer modern servies, servetringen, bestek en glazen. Iedere morgen een verrassend culinair feest, ook voor het oog.

foto (13) P1020902 P1030175P1020901 foto (2) foto (16)

Op deze finaledag van het WK wil ik graag een van de recepten uit Rio de Janeiro delen die Claudio me gaf. Zo kun je de Braziliaanse sfeer van het WK nog wat verder koesteren deze zomer. Of meteen al aan de slag gaan, op deze regenachtige namiddag in afwachting van het voetbal op Canvas en Radio 1.

foto (11) Rain Cakes

Rain cakes (Bolinhos de chuva) zijn typisch Braziliaanse lekkernijen in de vorm van regendruppels, te vergelijken met onze beignets en overheerlijk. Iedereen heeft er zijn eigen recept van, dit is de versie van Claudio’s Casa Geranio:

300g tarwebloem / 60g suiker / 2 eieren / 3 eetlepels olie / 3 eetlepels azijn / 120 ml melk / 1 dessertlepel bakpoeder / stukjes banaan, anijszaad en citroenrasp (of wat je zelf lekker vindt)

Meng dit alles in een kom, vorm regendruppels met twee lepels en frituur ze in hete olie. Laat uitlekken en wentel ze in (bloem)suiker met kaneel. Yummie!

Rio botanische tuin botanische tuin van Rio

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

, ,