De zomervakantie is al over de helft. Een speciale plaats in mijn ‘Kattekwaad’-herinneringen is voor de live uitzendingen aan zee, waar we elk jaar eind juli en in augustus neerstreken. Leuke zomeruitstappen waren dat. De allereerste captatie was op 29 augustus 1985, in Oostende. Van de stad hadden we een oplegger gekregen die als podium dienst deed. Maar we kregen straf volk over de vloer, want Raymond Van het Groenewoud en The Machines zorgden voor de muziek.

katekwaad aan zee004

Nu we blitse podia, mobiele studio’s en kleurrijke marketing gewend zijn bij radioprogramma’s die op stap gaan, is het des te grappiger om te zien waar we vandaan komen. Een rijdend podium met verfspatten, een houten bord om reclame te maken, en om de boel wat op te vrolijken een waslijn met daaraan de splinternieuwe ‘Van Kattekwaad tot erger’ sweatshirts. Zo deden we dat zo’n 30 jaar geleden.

katekwaad aan zee003Maar het plezier was er niet minder om. We hadden een heleboel gesprekjes en animatie voorzien. Raymond begon aan zijn eerste ‘Kattekwaad’ optreden, en ik zie hem daar nog altijd zitten op dat gammele podium, op een klapstoel aan een buffetpiano. Tot overmaat van ramp vloog er nog een straaljager over, middenin zijn eerste liedje. Maar hij was tof, zoals altijd. En zo overleefde ‘Van Kattekwaad tot erger’ het allereerste zee-avontuur.

katekwaad aan zee002

Ook alle volgende zomers zijn we – gemiddeld twee keer – met het programma naar zee getrokken. Ik vond dat telkens een leuke bedoening. In Middelkerke bijvoorbeeld stonden we naast het casino en zijn we met een lange stoet kinderen door de zalen en de keuken getrokken. Ook in de speelzaal zijn we een vrolijke noot gaan blazen, maar vermits we alleen chocolade centen hadden, zijn we maar weer de zeelucht in gegaan.  In Blankenberge deden we mee aan het sprookjesfestival. Daar hadden we de Nederlandse stemkunstenares Greetje Bijma gevraagd om enkele sprookjes te vertellen met daarin de honderd- en- een geluidjes die zij kon voortbrengen. Muisstil was het daar op de dijk. Ik heb toen op het strand ook veel kilometers afgelegd om met de microfoon spelende jeugdschrijvers op te zoeken. Ook de nog jonge Geert Hoste kwam een keer langs bij ‘Kattekwaad’, of beter zijn alter ego Reginald, een typetje dat hij creëerde voor het Radio 2 programma ‘Golfbreker’.

katekwaad aan zee stef bos001

In de speeltuin van het gezellige Kinder Siska in Knokke waren we de laatste jaren van het programma kind aan huis. Daar hebben de bijzonder sympathieke kelners één keer de nacht voor de uitzending honderden ballonnen opgeblazen, om het terras voor ‘Kattekwaad’ feestelijk te versieren. Voor de gelegenheid hadden zij zich ook allemaal een kattensnuit laten schminken. Kinder Siska is jammer genoeg drie jaar geleden afgebroken, maar dat plekje en die mannen draag ik nog altijd in mijn hart. Het is trouwens daar dat we een van de mooiste muzikale momenten van al die jaren ‘Kattekwaad’ hebben meegemaakt: een interactief optreden van Stef Bos. Stef zat alleen met zijn gitaar op het podium, toen bij het publiek plots spontaan een meisjeskoortje gevormd werd. Hij vroeg de meisjes mee op het podium, en samen stonden ze daar te zingen: “Ik hou van de radio”. Ik laat je meegenieten.

Meer radiofragmenten op http://tijdlijn.100jaarradio.be/#/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie, Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

, , , ,