Twee dagen school en die grote vakantie is weer een heel eind weg. Hoewel… vanmiddag zijn alle kinderen weer lekker vrij aan het spelen. Of straks naar Ketnet aan het kijken. In de pre-Ketnet periode vierden we elke woensdagnamiddag ‘Kattekwaad’ op de radio. Een wekelijks plezant ritueel, en daarom probeer ik vanaf nu in dit jubileumjaar van de radio, klokvast elke woensdagnamiddag iets uit ‘Kattekwaad’ te laten horen.

In de vijftien jaar dat ons kinderprogramma op Radio 1 heeft gelopen, hebben we schooljaren zien gaan en komen. Telkens een bijzonder moment in het jaar. Eén keer was het ook een droevige dag voor de ‘Kattekwaad’-familie. Op 30 augustus 1983 zaten Gian Vittorio en Fabiola Manca, twee vaste stamgasten uit Limburg, in de studio samen met hun jongere broertje Sergio. het was een plezierige, ontspannen vakantieuitzending en Sergio vertelde grappig en ontroerend over de vakantietocht die zij hadden ondernomen naar Italië, het land waar hun ouders vandaan waren gekomen. Hij sprak over chocolaatjes en andere cadeaus, een ezeltje en zijn grootvader. Een week later kwam het bericht dat hij was doodgereden op de eerste woensdag van het schooljaar. Precies op die dag hadden wij het met weer andere kinderen gehad over veilig naar school gaan.

Dan sta je met lege handen. Ik had een enorm gevoel van onmacht: je kunt in een radiostudio de wereld niet veranderen of tegenhouden. Dat verkeersprogramma hadden we nu net gemaakt om zowel kinderen als automobilisten te leren om op te letten onderweg. We wezen op de gevaren die kinderen bedreigen als zij na een zorgeloze vakantie weer dagelijks de weg naar school moeten afleggen. Precies op dat moment was een van onze ‘Kattekwaad’-kinderen door het verkeer weggemaaid. Ik had het moeilijk om erover te praten in de volgende uitzending, maar we voelden heel sterk dat het moest en brachten een mooi eerbetoon aan Sergio.

katekwaad studio003                  katekwaad studio006

Gelukkig zijn er ook veel leuke herinneringen aan die eerste schooldag. Op een keer zat de bejaarde mevrouw Coene, mijn fantastische onderwijzeres van het eerste leerjaar in de studio. We hadden het toen over de school vroeger en nu, en de kinderen luisterden met rode oortjes naar haar verhalen van vroeger, toen in de inktpotten op de lessenaars nog inkt zat en de vingers van de kinderen die leerden schrijven er vol van hingen.  En toen onthulde mevrouw Coene een groot kindergeheim van mij….

Meer radiofragmenten op http://tijdlijn.100jaarradio.be/#/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie, Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

,