“Kattekwaad was een verworven recht voor allen die met kindercultuur begaan waren.” Dat schreef Barbara Wyckmans, de grande dame van het kinder- en jongerentheater, bij ons afscheid eind 1994. In die 15 jaar dat het kinderprogramma van Radio 1 in de ether was, hebben we inderdaad op een vrolijke manier alles wat met kindercultuur te maken had de revue laten passeren. We kozen bewust niet voor een elitair magazine, waar je toch maar een beperkte groep kinderen mee bereikt, maar voor een aantal korte rubriekjes die tussen alle andere pret doorfladderden. Op die manier hebben we, hoop ik, nogal wat kinderen op ideeën gebracht. We hadden leesbeesten (die ondertussen bekende mediamakers zijn, daar vertel ik deze week nog meer over) en in het ‘Groot Spektakel’ vonden theater en film, tentoonstellingen en ateliers een plaatsje. De tune daarvan begon met “Dames en heren, appelen en peren, GROOT spektakel!” en op de tonen van een grappig muziekje kwam er dan informatie over voorstellingen die jonge recensenten goed vonden, soms ook over stukken die door kinderen zelf ineen geknutseld waren. Een hele stoet heb ik zo in die 15 jaar voorbij zien trekken, van kleine goochelaars, acteurs, operazangers en muzikanten. Ik vraag me dikwijls af wie van hen later nog op een groot podium terecht is gekomen.

katekwaad divers026foto Paul Van Wouwe

Vaak zijn we met ‘Kattekwaad’ naar evenementen getrokken om van daaruit live uit te zenden: kinderfeesten van culturele centra, kindertheater en -filmfestivals, en natuurlijk de boekenbeurs. Daar maakten we dan deel uit van de programmatie en toverden allerlei leuks uit onze hoge radiohoed. Zo is bijvoorbeeld de kinderboekenweek altijd ruim aan bod gekomen. Jaren na elkaar hebben we mee het jeugdboekenfeest gevierd. Dat gebeurde ter plekke of vanuit onze studio in het omroepcentrum, maar iedere keer waren we er nauw bij betrokken.

De eerste keer, ergens in West-Vlaanderen, waren kinderen vanuit alle provincies bijeengekomen in een grote hal. Daar stonden overal standen van uitgeverijen opgesteld. Vooraan, op een groot podium, was er allerlei animatie. Nu hadden de organisatoren ons, met onze live uitzending, op datzelfde podium gezet. De verwarring was dus enorm. Geert Hoste, die de animatie deed, kon zijn ding alleen doen als wij op de radio een plaatje draaiden en ik moest, wanneer hij bezig was, met de zendmicro andere oorden opzoeken. Ook achter de schermen ging het er hectisch aan toe, want het door ons geplande optreden van Bart Peeters en Jean Blaute kwam in de problemen omdat Jean zijn versterker thuis vergeten was. Gelukkig kende hij het adres van een muziekwinkel in de buurt, waar ze snel het nodige materiaal gingen lenen, en het nog meekregen ook. Net op tijd konden we met z’n allen staan zingen: “Dat kan alleen maar met een boek…”


Meer radiofragmenten op http://tijdlijn.100jaarradio.be/#/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

, , , ,