De boekenbeurs heeft gisteren haar deuren gesloten. Er zijn weer een aantal records gebroken, en dat is goed. Leuk was bijvoorbeeld het scholenprogramma, waarbij zo’n 4800 leerlingen een interactief belevingsparcours volgden waaraan 80 auteurs en illustratoren meewerkten. Het doet me denken aan een van de jeugdboekenfeesten die we in ‘Kattekwaad’ gevolgd hebben, en waarbij een heleboel auteurs en illustratoren vermist waren. De kinderen moesten ons tips geven om hen terug te vinden.

Een van de auteurs die er altijd bij waren is Geert De Kockere. Hij heeft gisteren op de laatste dag van de boekenbeurs nog eens zijn 25 jaar dichterschap kunnen vieren. Zijn eerste dichtbundel ‘Vingers in de jam’ zat al in ‘Kattekwaad’. Dit voorjaar verscheen bij De Eenhoorn een prachtige bundel met 101 gedichten en 25 illustraties (voor elk feestjaar één) van de meest vooraanstaande illustratoren, met wie hij trouwens al vaker heeft samengewerkt. Sommigen van hen hebben zelfs hun eerste grote stappen gezet onder de vleugels van deze alomtegenwoordige kinderdichter. Op de kaft van ‘Samen over een muurtje’ is Geert zelf te zien, met een foto van zijn hoofd in een grappig getekend portret, gemaakt door zijn compagnon de route Carll Cneut. Het titelgedicht refereert trouwens ook aan die veilige trampoline die hij al die jaren met zijn ervaring aan jonge illustratoren heeft geboden:

Samen is een kort woord, maar je komt er ver mee. / Verder dan met helemaalalleen, / ook al is dat veel langer. / Helemaalalleen / is een laddertje tegen de muur. / Je hòòrt het: helemaalalleen. / En je denkt: ik kom er wel. / Maar je komt er niet. /Samen, je hoort het ook, veert. / Als een trampoline. / Je springt er makkelijk mee / òver het muurtje, / soms tot in de wolken.

Samen over een muurtje

Dit is zo’n dichtbundel die je met kerst aan je lievelingsneefje wil geven. Mooi uitgegeven, niet allemaal grote poëzie maar wel vol kleine pareltjes voor alle leeftijden. Kleuterrijmpjes, verzen waar kinderen en jongeren nog een tijdje kunnen over filosoferen, en dubbele laagjes hier en daar die je als volwassene ook graag leest. Ik wil er nog eentje meegeven en kan niet goed kiezen welk ik het mooiste vind. Een gedicht over hoe buitengewoon gewone mensen kunnen zijn bijvoorbeeld (Soms is iemand buitengewoon, / ook al denk je van niet. / Het zit onder een laagje vel./ Het is iets wat je niet ziet, maar het is er wel / …). Of hoe je soms op zoek bent naar moed maar er geen vindt:  … / Ze keek in haar agenda, / bladerde heen en weer, / schoof met haar vinger / traag over de dagen, / maar vond geen enkel gaatje meer. Veel lieve diertjes ook, en misschien vind ik dit nog het mooist, omdat het onze kwetsbaarheid zo goed samenvat:

Een vogeltje van glas, / ik had het nog maar pas, / vloog breekbaar door de lucht. / En o, / wat vloog het schoon, / wat vloog het zuiver, / wat vloog het licht, / zo hemels licht, / dat ik vergat / dat het geen vleugeltjes had.

Bij ‘Kattekwaad’ hadden we een wekelijkse gedichtenrubriek, maar ook een recensiehoekje waar kinderen hun liefde voor boeken kwijt konden: ‘Het Leesbeest’. Ons eerste Leesbeest was Johan Lambrechts, die later mediajournalist en reisauteur zou worden. Maar wie als kind het langst in boeken gesnuffeld heeft voor Kattekwaad is ‘Terzake’-anker Annelies Beck, de dochter van ‘Stichting Lezen’-directeur Majo De Saedeleer. Zij zat toen immers al aan de bron en was toen al een leesomnivoor. Dit is een van haar recensies, op 23 januari 1991:

 

 

Advertenties

Join the conversation! 1 Comment

  1. Beste Kathy,

    Ik kreeg net je hartverwarmende recensie toegestuurd van de uitgeverij. En wat doet die me veel plezier. ‘Kattekwaad’ was dan ook een heel fijn programma met een hart voor kinderen en jij een echt radiomonument. 😉 Jullie hebben destijds heel veel betekend voor de cultuur voor kinderen. Ik was je helemaal uit het oog verloren. Maar plotseling keert alles terug, ben ik ineens weer 20 jaar jonger. Hahaha. Leuk dat je blijkbaar nog steeds van kinderboeken houdt. En van kinderpoëzie.

    Geert De Kockere

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie, Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

, , , ,