Op dit regenachtige sinterklaasweekend zitten weer massa’s kinderen thuis of bij oma en opa te snoepen en te spelen. Ik heb dat altijd een van onze fijnste tradities gevonden, vooral omdat Sinterklaas het kinderfeest bij uitstek is. Het was dan ook jammer dat dit jaar de aanwezigheid van de Sint wat onder de mat geschoven is. Soms letterlijk, in het Wijnegem Shoppingcentrum is de troon van Sinterklaas bijvoorbeeld opgeschoven van het middenkasteel (waar de kerstman zijn intrede zal nemen) naar een van de gangen naast de roltrap. Om Sinterklaas toch nog wat eer te bewijzen voor hij met zijn Pieten terug naar Spanje gaat, duik ik nog eens in de archiefkast van Kattekwaad. Daar was het bezoek van de Sint een jaarlijks Feest (met grote F).

Paul De Wyngaert, die in de jaren ’80 en ’90 goede contacten had in Spanje, had ons voorgesteld aan Sinterklaas, en die vond het wel een fijn idee om ieder jaar bij ons knotsgekke kinderprogramma langs te komen. Meer nog, samen met Bart Peeters heb ik de muziekkamers mogen bezoeken in het kasteel van Sinterklaas, nog lang voor het op televisie kwam. Telkens als we een deur openden, klonken daar liedjes over paarden, boten, de zak van Sinterklaas, … Hij had ze allemaal zorgvuldig bewaard in zijn klankarchief:

Leen Demaré, die ook af en toe Kattekwaad heeft gepresenteerd, mocht dan weer de speelgoedzolder van de Sint op om even later, zo vals als het maar kon, op oude trommels en trompetten te staan musiceren:

  kattekwaad chocolade burie0004 kattekwaad chocolade burie0001

Op 6 december 1989 ging ik met Sinterklaas de voorraad inspecteren bij tovenaar-chocolademaker Hans Burie. De Sint was hoogst geïnteresseerd in hoe de chocolade sinten en pieten tot stand kwamen, en glunderde wanneer hij hier en daar mocht proeven. Hij plaatste ook een bestelling voor zijn jaarlijkse zwarte-pietenparty. Mijnheer Burie zaliger, die in Antwerpen wereldberoemd was voor zijn originele en prachtig gemaakte etalagestukken, maakte dat jaar een maand lang van zijn etalage een Kattekwaad paradijs. Om te beginnen had hij naar het ontwerp van de Kattekwaad-kat marsepeinen poesjes gemaakt die in allerlei houdingen kattenkwaad uithaalden. Er waren er die op of naast een chocoladen radio lagen, andere zaten op een klein toilet en je had er die met muizen speelden. Het grote meesterwerk was echter een groot en vrolijk Kattekwaad-orkest in marsepein en chocolade. De katten hadden jasjes aan en hoedjes op en speelden op allerlei eetbare instrumenten. Zij speelden echt, want alles bewoog op een tijuana muziekje dat mijnheer Burie in de winkel liet spelen. De achtergrond was versierd met palmbomen en onze Kattekwaad T-shirts. Ik heb er dat jaar zelf heel vaak als een klein kind met grote ogen naar staan kijken.

kattekwaat choco001

Ook in de studio hebben we met Sinterklaas memorabele uitzendingen beleefd. Zo kreeg ik op een keer twee sinten op bezoek die allebei vertelden dat ze de echte waren. De ene had een gouden boek waarin hij de namen van de kinderen terug kon vinden. De andere was met zijn tijd mee gegaan en had computerprints bij (begin jaren ’90 waren dat nog grote vellen). Ik had zo wel een vermoeden wie de echte was, maar durfde die beslissing niet alleen te nemen. Daarom konden de kinderen thuis naar de studio bellen om mij te helpen. Zo kreeg ik de raad eens naar de schoenen van de Sint te kijken, aan hun baard te trekken, hun kruis en ring te inspecteren, te kijken of ze een broek aan hadden (want “de echte Sint draagt onder zijn kleed geen broek”) en ik kwam niet meer bij van het lachen. Toch moest ik ernstig proberen te blijven, want de kinderen die belden namen de kwestie heel serieus op:

Vaak konden de kinderen gewoon ook even bellen met Sinterklaas, en een liedje zingen of spelen. Zoals die keer dat we Willem aan de telefoon hadden:

Meer radiofragmenten op http://tijdlijn.100jaarradio.be/#/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie, Kattekwaad (100 jaar radio)

Tags

, , , ,