Vandaag werd in Polen de zeventigste verjaardag gevierd van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. De laatste overlevenden van die gruwel konden de plechtigheid nog bijwonen. Bij hen was niet Regine Beer. Zij overleed vorig jaar in maart op 93-jarige leeftijd. Regine was de moeder van VRT-journalist Stefan Blommaert. Haar hele leven zette zij in het teken van de strijd tegen fascisme en onverdraagzaamheid. Zij gaf lezingen en ging in honderden scholen spreken met jongeren, om er hen van te doordringen dat dit nooit meer mag gebeuren. Zij toonde dan met een mengeling van trots en afschuw het nummer dat door de SS in haar arm was gebrand: KZ A 5148. De jongeren die met haar naar Auschwitz mochten reizen zullen daar hun hele leven een diepe herinnering aan bewaren.

Regine Beer

Regine was een mooie, intelligente, gepassioneerde vrouw, van wie ik was gaan houden. Ik leerde haar lang geleden kennen toen ik als jonge zangeres de Mauthausencyclus van Theodorakis zong voor een zaal vol oudstrijders en gedeporteerden. Ik krijg er nog rillingen van hoe die hele zaal recht stond toen ik hun hymne, ‘De Veensoldaten’ zong. Ik heb dat later nog enkele keren speciaal voor Regine overgedaan bij bijzondere gelegenheden.

Zo’n tien jaar geleden heb ik voor mijn toenmalig Radio 2-programma ‘Allemaal Sam’ een lang gesprek gevoerd met Regine Beer over haar jeugd en de deportatie naar Auschwitz, de angst en walging in het kamp en de vreugde van de bevrijding, het thuiskomen bij haar moeder. Dit gesprek werd in drie delen uitgezonden. Een van de mooiste getuigenissen die ik ooit heb mogen registreren. Vandaag wil ik, bij wijze van eerbetoon aan Regine en aan alle slachtoffers van de Holocaust, haar stem nog eens laten klinken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

, , , , , ,