Er is een nieuw toptalent geboren bij de Vlaamse illustratoren. Seppe Van de Berghe werd 27 jaar geleden (letterlijk) op de wereld gezet door de bekende jeugdschrijfster Kristien Dieltiens. Voor het eerst werkten moeder en zoon nu samen aan een boek voor jonge lezers. Als staartje aan de allereerste Kinderboekendag van gisteren wil ik ‘Een reus van een beer’, uitgegeven bij De Eenhoorn, warm aanbevelen.

Een reus van een beer cover     Kristien en Seppe

“Het is stil in het hol / van de beer. / Broes hoort niets. / Hij slaapt / en droomt van zoet. / Moe slaapt ook. / Ze droomt van een beer, / groot en sterk.” Zo begint het spannende verhaal, met eenvoudige tekst voor de eerste lezers. ‘Een reus van een beer’ is een leesgroeiboek, zo zegt de flap. In de loop van het verhaal wordt, met het opdrijven van de spanning, de tekst dus moeilijker. Ideaal voor broers, zussen en ouders om de odyssee van Broes en zijn moeder samen te lezen en aan elkaar voor te lezen.

een reus van een beer 7      een reus van een beer 2

Kleine beer Broes doet wat alle kindjes graag doen: hij volgt zijn neus en gaat op onderzoek, weg van zijn moeder die probeert om zalm voor hem te vangen. Hij volgt Mees naar het huis van de mens. Daar loopt het natuurlijk slecht voor hem af, hij wordt gevangen genomen en samen met een heleboel boerderijdieren in een schuur opgesloten. Ook vader beer is nooit teruggekomen van bij de mens. Moe heeft toen schoten gehoord en vreest het ergste voor haar kleine zoon. Ze gaat hem zoeken en krijgt onderweg gezelschap en hulp van de andere dieren in het bos. Dat leidt tot een mooie samenwerking tussen de wilde en de boerderijdieren. Na een spannende bevrijdingsepisode – een race tegen de tijd waarin de kleine muis de grote held wordt – komt alles nog goed. Ook vader beer wordt gevonden, het gezin kan ontsnappen maar weet nu ook: mens en beer hoeven geen vijanden te zijn en door samen te werken kun je de wereld verzetten.

een reus van een beer 4      een reus van een beer 6

 

De tekst van Kristien Dieltiens is speels en de karakters van de dieren worden grappig neergezet. Alle ingrediënten voor een goed kinderboek zijn aanwezig: humor, spanning, dialoog en samenwerking, angst en opluchting. In zijn prenten speelt zoon Seppe Van den Berghe met licht en donker. Op een ingenieuze manier bewerkte hij zijn prenten met scherpe zwarte en witte lijntjes die er een extra dimensie en beweging aan geven. Met dit prentenboek schuift hij aan bij de grote traditie van Vlaamse illustratoren, een keurmerk op wereldvlak. Mensen als Klaas Verplancke, Tom Schamp, Gerda Dendooven, Carll Cneut, Ingrid Godon, Pieter Gaudesaboos of Paul Verrept hebben ons land op de kaart gezet in de kinderboekensector.  Ze werden vooraf gegaan door grote namen als Lieve Baetens, Koen Fossey, André Solie e.a. Een nieuwe generatie is nu aan zet, en Seppe Van den Berghe is een van de nieuwe grote talenten. In het oog te houden voor de boekenpauw van volgend jaar.

een reus van een beer 3     een reus van een beer 5   een reus van een beer 8

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen categorie

Tags

, , , , , ,