Groot dilemma waar ik mee worstel: werk ik in mijn schaarse vrije tijd in de moestuin of schrijf ik hier over dat geweldige moestuinboek van Angelo Dorny en Els De Schepper dat enkele weken geleden verschenen is? Het regent, dat helpt. Want dit moet ik toch even onder je aandacht brengen.

de hofhelden.indd

Angelo Dorny volg ik al jaren als jongerenadviseur van de VRT. Hij kwam een drietal jaren geleden mee met vrienden naar de VRT voor een interview, gaf mij zijn kaartje en vertelde over zijn grootvader die hem had leren tuinieren, en zijn eerste groenboek dat er zat aan te komen. Meteen wist ik: die gast heeft een grote passie. Ik denk dat Angelo al van zijn twaalfde moet geweten hebben dat de moestuin zijn leven zou bepalen. Nu is hij 25, auteur van vijf groenboeken, hoofdredacteur van ‘De Tuin op tafel’ (een zalig tuintijdschrift online en op papier), succesvol blogger en af en toe presentator op TV. Zijn gave? Hij deelt niet alleen met veel overgave zijn passie, maar legt het ook zo eenvoudig uit dat iedereen mee is, en vol goesting aan het zaaien en planten gaat. Ook al heb je een klein terras, of woon je in een studentenkamer, ontsnap je niet aan het meeslepende enthousiasme van die jonge tuinjournalist die met kruidenbakjes je vensterbank pimpt. Je hebt maar een bloempot nodig om gezonde sla te kweken, legt hij uit in ‘Het lekkerste terras’.

Angelo's groentetuin     De tuin op tafel nummer      Het lekkerste terras

Nu is Angelo dus voor ‘De hofhelden in de moestuin’ een samenwerking aangegaan met de koningin van de lach in Vlaanderen, de onweerstaanbare Els De Schepper. Ze vertelde mij op de persvoorstelling dat ze al jaren een gepassioneerde moestuinmadam is, in haar grote tuin in Zele. Zij brengt uiteraard – noblesse oblige – de humor in deze moestuinbijbel, maar geeft ook eigen tips, bv hoe je op vochtige dagen schimmel tegenhoudt op je tomaten, of hoe je aardbeienijsblokjes kunt maken voor in een zomerse cocktail.

‘De hofhelden in de moestuin’ is een soort gezellige encyclopedie, waar je van A tot Z in vindt waar het om draait in de moestuin, van bij het prille begin – de ligging van je moestuin, de ideale bodem, het belang van meststoffen – tot het zelf winnen van zaden en het goed bewaren van je zelf gekweekte groente (wat gaat de koelkast in, wat niet?). Dankzij Els en Angelo kan ik de ijsheiligen nu beter situeren, zodat mijn jonge plantjes niet bevriezen. Ik kan met meer kennis mijn vijanden te lijf gaan, zoals slakken, spint en meeldauw die de pret bederven. Het wistjedatje dat ik stro onder de aardbeiplantjes moet leggen zal mij extra lekkere vruchtjes opleveren. En als kattenliefhebster weet ik nu ook waarom ik daslook altijd goed moet afspoelen.

De hofhelden pagina

Iedere plant of vrucht die Angelo beschrijft heeft twee goed opgebouwde pagina’s in dit mooi uitgegeven boek: Nederlandse en Latijnse naam, bodem en bemesting, zaaien en planten, verzorging, ziekten en belagers, oogsten en bewaren en goede vrienden/slechte vrienden. In handige kadertjes geeft hij extra tips. Zo vertelt Angelo bijvoorbeeld hoe zijn pépé hem ooit de opdracht gaf om dillethee te gaan maken. Hij kwam blij terug met een theepot en twee kopjes, maar leerde toen dat het aftreksel van dille niet alleen dient als rustgevende drank, maar ook om wortelvliegen uit de moestuin te houden. En zo weten wij het dus nu ook. Foto’s, tekeningen, grafiekjes… alles is glashelder gebracht en oogt nog leuk ook. Je merkt het, ik kan lyrisch worden van dit boek. Het maakt me zo blij dat ik zou vergeten dat ik nu dringend de tuin in moet om mijn thijm te snoeien. Ik heb namelijk net gelezen dat ik de verhoute takjes moet insnoeien tot 10 cm boven de grond, om ze weer te laten schieten. En ik moet nog een bakvol pluksla en rucola zaaien. En daarna ga ik de lavendelkoekjes met chocolade van Els De Schepper bakken. Afronden doe ik straks met een Low calory drunken Lisa, haar cocktail met gin, stevia, citroen en verse munt. Meer moet dat niet zijn vandaag.

De hofhelden_elsangelo-low-res              De hofhelden_door-weer-en-wind-low-res

‘De holfhelden in de moestuin’ werd uitgegeven door Davidsfonds.

‘De tuin op tafel’:  http://detuinoptafel.com/category/de-tuin-op-tafel

http://www.angelodorny.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

recensies

Tags

, , , , , , , , , ,